Witaminy i produkty wspomagaj膮ce wzrok
O oczy warto dba膰 nie tylko od zewn膮trz, ale tak偶e zapewni膰 im wszystkie niezb臋dne sk艂adniki od偶ywcze. Prawid艂owa dieta bogata w witaminy i minera艂y wzmacnia wzrok, zapobiega jego przedwczesnemu starzeniu i przem臋czeniu. Dzi臋ki w艂a艣ciwie skomponowanemu jad艂ospisowi, kt贸ry w razie potrzeby uzupe艂nimy suplementami, nasze oczy nie b臋d膮 suche i zaczerwienione, unikniemy podra偶nie艅 oraz nieprzyjemnego pieczenia. Jakie witaminy i produkty wspomagaj膮 wzrok?
Z naszego artyku艂u dowiesz si臋:
鈥 Jakie witaminy s膮 niezb臋dne do prawid艂owego funkcjonowania wzroku i w kt贸rych produktach mo偶na je znale藕膰?
鈥 Jakie sk艂adniki mineralne s膮 wskazane dla zdrowia oczu?
鈥 Czym s膮 antocyjany i dlaczego warto po nie si臋ga膰?
鈥 Dlaczego nale偶y uzupe艂ni膰 diet臋 o lutein臋 i zeaksantyn臋?
鈥 Dlaczego warto si臋ga膰 po nienasycone kwasy t艂uszczowe?
鈥 Jak wygl膮da przyk艂adowy dzienny jad艂ospis w diecie dla oczu?
Jakie witaminy s膮 niezb臋dne dla oczu?
Gdy chcemy trwale wzmocni膰 oczy, powinni艣my si臋gn膮膰 po produkty bogate w odpowiednie witaminy:
鈥 A,
鈥 E,
鈥 C.
Najcenniejsza dla wzroku jest witamina A (beta-karoten). Jest ona silnym antyoksydantem, kt贸ry zwalcza wolne rodniki. Wolne rodniki uszkadzaj膮 za艣 ludzki wzrok i prowadz膮 do jego przedwczesnego starzenia. Dodatkowo, witamina A wp艂ywa na w艂a艣ciw膮 prac臋 fotoreceptor贸w siatk贸wki, kt贸re odpowiadaj膮 za proces widzenia (zar贸wno w dzie艅, jak i po zmroku).
Niedob贸r witaminy A mo偶e prowadzi膰 do kurzej 艣lepoty i przyczynia膰 si臋 do rozwoju zespo艂u suchego oka. Mo偶e on sta膰 si臋 r贸wnie偶 przyczyn膮 owrzodze艅 na siatk贸wce i doprowadzi膰 do rozlanej martwicy rog贸wki (w ekstremalnych przypadkach).聽
Beta-karoten znajdziemy w:
鈥 marchewce,
鈥 pomidorach,
鈥 brzoskwiniach,
鈥 li艣ciach broku艂贸w,
鈥 jarmu偶u,
鈥 szpinaku,
鈥 dyni,
鈥 kapu艣cie warzywnej pastewnej,
鈥 s艂odkich ziemniakach (tzw. wilec ziemniaczany).
Witamina E jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Korzystnie wp艂ywa na wch艂anianie beta-karotenu w jelicie cienkim i chroni przed utlenianiem wielonasyconych kwas贸w t艂uszczowych (poprawia szczelno艣膰 b艂on kom贸rkowych).
Witamin臋 E znajdziemy w:
鈥 olejach ro艣linnych (najwi臋cej w oleju s艂onecznikowym),
鈥 pestkach s艂onecznika,
鈥 orzechach,
鈥 dyni,
鈥 sezamie.
Witamina C jest potrzebna do syntezy kolagenu i odpowiada za trwa艂o艣膰 naczynek krwiono艣nych w oku. Jej niedob贸r sprawia, 偶e naczynka spoj贸wki os艂abiaj膮 si臋, co mo偶e prowadzi膰 do wylewu uszkadzaj膮cego wzrok.
Witamin臋 C znajdziemy w:
鈥 natce pietruszki,
鈥 papryce,
鈥 czarnych porzeczkach,
鈥 truskawkach,
鈥 cytrynach i innych cytrusach,
鈥 warzywach kapustnych,
鈥 kiwi.
Jakie sk艂adniki mineralne s膮 wskazane dla zdrowia oczu?
Diet臋 przyjazn膮 dla oczu nale偶y uzupe艂ni膰 w produkty zawieraj膮ce sk艂adniki mineralne:
鈥 cynk,
鈥 selen,
鈥 mangan,
鈥 mied藕.
Najwa偶niejszy dla wzroku jest cynk, kt贸ry jest niezb臋dny do wytwarzania rodopsyny odpowiadaj膮cej za odr贸偶nienie odcieni szaro艣ci oraz widzenie w ciemno艣ci. Dodatkowo, pomaga w procesie usuwania wolnych rodnik贸w.
Cynk zawarty jest m.in. w:
鈥 pieczywie pe艂noziarnistym,
鈥 rybach,
鈥 jajach kurzych,
鈥 kaszach,
鈥 ostrygach.
Selen ma bardzo silne w艂a艣ciwo艣ci antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki) oraz stanowi jeden ze sk艂adnik贸w chroni膮cych przed za膰m膮. Mo偶na go znale藕膰 w:
鈥 br膮zowym ry偶u,
鈥 pestkach dyni,
鈥 rybach i owocach morza,
鈥 drobiu,
鈥 czosnku i cebuli,
鈥 kie艂kach pszenicy.
Mangan zwalcza wolne rodniki. Nasz膮 diet臋 w ten sk艂adnik mineralny pomog膮 uzupe艂ni膰:
鈥 orzechy,
鈥 pieczywo pe艂noziarniste,
鈥 fasola,
鈥 groch,
鈥 czarne jagody.
Mied藕 zwalcza wolne rodniki i poprawia trwa艂o艣膰 naczynek krwiono艣nych oka (utrzymuje wi膮zania kolagenowe). Mo偶na j膮 znale藕膰 m.in. w:
鈥 owocach morza,
鈥 orzechach,
鈥 awokado,
鈥 zielonych warzywach li艣ciastych.
Czym s膮 antocyjany i dlaczego warto po nie si臋ga膰?
Antocyjany to czerwone, fioletowe i niebieskie barwniki, znajduj膮ce si臋 w owocach oraz warzywach. Odgrywaj膮 one bardzo wa偶n膮 rol臋 w procesie widzenia. Antocyjany maj膮 dzia艂anie antyoksydacyjne, uszczelniaj膮 naczynka krwiono艣ne oczu oraz zmniejszaj膮 krzepliwo艣膰 krwi (ga艂ka oczna jest wtedy odpowiednio ukrwiona i od偶ywiona). Najcenniejsze dla wzroku s膮 barwniki zawarte w bor贸wce (zawiera ona a偶 15 r贸偶nych antocyjan贸w). Udowodnione, 偶e antocyjany regeneruj膮 w oku enzymy uszkodzone przez wolne rodniki. Badania udowodni艂y, 偶e antocyjany poprawiaj膮 ukrwienie siatk贸wki i daj膮 wy偶szy komfort widzenia przy kr贸tkowzroczno艣ci.
Antocyjany zawarte s膮 m.in. w:
鈥 bor贸wkach,
鈥 czarnych jagodach,
鈥 aronii,
鈥 wi艣niach,
鈥 truskawkach,
鈥 czarnym bzie,
鈥 偶urawinie.
Dlaczego warto uzupe艂ni膰 diet臋 w lutein臋 i zeaksantyn臋?
Du偶y wp艂yw na prawid艂owe dzia艂anie oczu maj膮 tzw. karotenoidy. Do zwi膮zk贸w tych (obok beta-karotenu) nale偶y luteina i zeaksantyna. S膮 to barwniki, kt贸re zapobiegaj膮 rozwojowi wad oraz chor贸b oczu (m.in. za膰mie i zwyrodnieniu plamki 偶贸艂tej). Luteina i zeaksantyna s膮 obecne w plamce 偶贸艂tej (punkt na siatk贸wce) i pe艂ni膮 rol臋 naturalnego filtra chroni膮cego oczy przed promieniami UV. Luteina poch艂ania du偶膮 cz臋艣膰 艣wiat艂a niebieskiego i chroni siatk贸wk臋 oka przed jonizuj膮cym dzia艂aniem ekran贸w komputera i telewizora.
Uzupe艂nienie diety w produkty zawieraj膮ce te cenne barwniki (lub przyjmowanie suplement贸w) wspomaga prawid艂owe dzia艂anie wzroku.
Lutein臋 mo偶na znale藕膰 m.in. w:
鈥 jarmu偶u,
鈥 szpinaku,
鈥 natce pietruszki,
鈥 偶贸艂tych warzywach,
鈥 sa艂acie.
殴r贸d艂ami zeaksantyny s膮:
鈥 nektarynki,
鈥 je偶yny,
鈥 awokado,
鈥 agrest,
鈥 pomara艅czowe i zielone warzywa.
Dlaczego warto si臋ga膰 po nienasycone kwasy t艂uszczowe?
W diecie na wzrok nie powinno zabrakn膮膰 nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych. Kwasy omega-3 wykazuj膮 dzia艂anie antyoksydacyjne. Kwas DHA to jeden z naturalnych sk艂adnik贸w siatk贸wki oka, kt贸ry zabezpiecza fotoreceptory przed uszkodzeniem.
Kwasy omega-3 znajdziemy w:
鈥 oleju rzepakowym,
鈥 t艂ustych rybach morskich (makrela, halibut, 艣led藕),
鈥 orzechach w艂oskich,
鈥 ro艣linach str膮czkowych.
Modelowy dzienny jad艂ospis w diecie na wzrok
艢niadanie:
鈥 kanapki z pieczywa pe艂noziarnistego z past膮 z 艂ososia i 艣wie偶o wyciskany sok pomara艅czowy.
II 艣niadanie:
鈥 艣wie偶o wyciskany sok owocowo-warzywny (jab艂ko, marchew, ananas, sok z cytryny, natka pietruszki).
Obiad:
鈥 krewetki z pomidorami i oliwkami, sa艂atka z kie艂kami pszenicy, papryka czerwona i awokado, br膮zowy ry偶.
Podwieczorek:
鈥 koktajl jogurtowy 鈥 jogurt naturalny z bor贸wkami, bananem i mielonym zielonym j臋czmieniem.
Kolacja:
鈥 zupa krem z marchewki z imbirem i pestkami dyni.